GEZEGENLE DOSTLUK
Proje numarası: 2020-3-PL01-KA105-094717
Polonya – Edu4You (Lider)
Türkiye – TEKMED
Kıbrıs – Avrupa Vatandaşlığı ve Kimliği Ağı
Çek Cumhuriyeti
İtalya – SCAMBIEUROPE
Yemek atıkları
Gıda atıkları çöplüklere atılırsa metan gibi sera gazı üretebilir ve bu nedenle özellikle organik gıdalar gübre olarak veya elektrik üretmek için kullanılabilir.
Bu uygulamadan kaçınmanın bir yolu, süresi dolmak üzere olan yiyecekleri satın almaktır. Örneğin birçok süpermarkette raf ömrü sona ermiş satılık ürünler bulabilirsiniz.
Bireysel olarak gıda israfı ile mücadele edebilir, sadece gerekli olanı satın alarak market alışverişlerimizi ve yemeklerimizi daha iyi planlayabiliriz.
Çiftlikler sırasında gıda kaybı
Zararlılara ve hava koşullarına karşı korunmak için çiftçiler genellikle tüketicilerin talep ettiğinden daha fazlasını eker. Hava, zararlılar ve hastalıklardan kaynaklanan hasar nedeniyle yiyecekler hasat edilemeyebilir. Çiftliğin dışındaki piyasa koşulları, çiftçilerin yenilebilir gıdaları çöpe atmasına neden olabilir. Piyasadaki ürünün fiyatı nakliye ve işçilik maliyetinden düşükse, bazen çiftçiler ürünlerini hasat etmeden bırakırlar. Damping adı verilen bu uygulama, çiftçiler, insanların satın almaya istekli oldukları bir üründen daha fazlasını ürettiğinde veya bir ürüne olan talep beklenmedik bir şekilde düştüğünde gerçekleşir. Örneğin, COVID-19 salgını sırasında çiftçiler, restoran ve okul yemekhanelerinin kapanması nedeniyle işlerinin büyük bir bölümünü kaybetti. Bu, onları, satamayacakları ek hasat ve işleme ürünlerine katlanmak yerine, yenebilir ekinlerin üzerine sürmek ve günde 3,7 milyon galona kadar sütü tarlalara boşaltmak için acı verici bir karara götürdü. Hükümetin fazla ürünü satın alıp gıda raflarına ve acil yardım kuruluşlarına bağışlama programları olsa da, birçok ürün için son derece uzmanlaşmış işleme ve taşıma ağları bağışı zor ve pahalı hale getiriyor. Tüketiciler yanlış şekillendirilmiş veya kusurlu ürünlerle daha az ilgilendiğinden, kozmetik kusurlar (“çirkin ürün” olarak adlandırılanlara yol açar) hem hasattan önce hem de sonra çiftliklerde önemli bir gıda atığı kaynağıdır. Gıda güvenliği korkuları ve uygun olmayan soğutma ve işleme, çiftçileri aksi takdirde yenilebilir yiyecekleri atmaya da zorlayabilir. Son olarak, son yıllarda değişen göçmenlik yasalarının neden olduğu işgücü sıkıntısı nedeniyle çiftçiler tarlalarda yiyecek bırakmak zorunda kaldılar.
Gıda Atıklarının Önemi
Gıda Atıkları en büyük sorunlardan biridir. İki ana tür israf edilen yiyecek vardır: yiyecek kaybı ve yiyecek atığı. Yiyecek kaybı daha büyük kategoridir ve herhangi bir aşamada yenmeyen yenilebilir yiyecekleri içerir. Evlerde ve dükkanlarda yenmeyen yiyeceklere ek olarak, tarlada kalan ekinler, nakliye sırasında bozulan yiyecekler ve mağazaya ulaşamayan diğer tüm yiyecekler buna dahildir. Gıda üretiminin hemen her aşamasında bir miktar gıda kaybedilir. Gıda israfı, gıda kaybının belirli bir parçasıdır.