Yeşil Girişimcilik Ateşi (SGE – Spark of Green Entrepreneurship) Projesi Türkiye’den Tokat Ekonomik Kalkınma ve Meslek Edindirme Derneği, Polonya’dan Idea4life, Romanya+dan Asociația Se Poate Bucharest ve İspanya Projuven ortakları tarafında yürütülen proje ile gençler yeşil girişimcilik için hazırlanıyorlar. Polonya Ulusal Ajansı tarafından desteklenen KA220YOU projesinin süresi 2 yıldır. Uzman eğitimciler tarafından gençler yönlendiriliyor. Genç katılımcılar eğitim sertifikaları aldılar. Eğitim sertifikaları gençlerin özgeçmişlerinde yer alacak ve ilerleyen yıllarda iş kariyerlerini olumlu olarak etkileyecektir. Genç katılımcılara ülkemizin önemli yeşil girişimler konusunda örnekler verildi.
Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF’in raporuna göre dünya genelinde su bulma konusu oldukça problemli. Her 10 kişiden 3’ünün evinde güvenilir kullanma suyu yer almıyor. Dahası, her 10 kişiden 6’sı da uygun koşullara sahip bir sanitasyona erişemiyor.
“Temiz su herkesin hakkı” sloganını vurgulayan Paksumatik de Türk girişimciler tarafından ortaya çıkmış bir girişim fikri. Sudaki tehlikeli bakterileri ve zararlı parçacıkları tespit ediyor. Bu tespit için yapay zekayı ve makine öğrenme modelini kullanıyor. Özetle yapay zeka tabanlı bir su analiz projesi demek yanlış olmayacaktır. Gerçek zamanlı olarak suyun mikrobiyolojik ve kimyasal yapısını takip ediyor.
2018 yılında üniversite öğrencileri tarafından geliştirilen Paksumatik birçok ödül almış. Ayrıca takım liderleri Es’hagh Shahnavazi, Hussien Alfakeer ve Samet Kılıç projenin öncüleri olarak yer alıyor.