Bu projenin amacı sivil toplum örgütlerinin gençlik çalışanları ve gönüllüleri katılımları aracılığıyla, mezarların ve mezar taşlarının kültürel yönleri, tarihi değer ve mistik olarak farkındalık artırma girişimleri nasıl düzenleyecekleri hakkında bilgi alışverişinde bulunacak. Cenaze merasimleri, defin alanları geçmişe ışık tutar. Mezarlıklar kültürler arası benzerlikleri tespit etmemize yardımcı olur. Mezarlıklar ve defin yerleri aracılığıyla doğrulanan kendi kültürel mirasları ve diğer ülkelerin kültürel mirası hakkında farkındalık yaratmak proje amacımızdır.
Kültürel mirasa önem verilerek toplumlar farklılıkların üstesinden gelir ve toplumsal uyum sağlamlaşır. Kültür terfi ettiğinde hoşgörü ile sonuçlanır. Devletler, bu alanlarda bulunan eserlerin korunması için etkili kanunlar da dahil olmak üzere mezar bahçelerinin kültürel mirasını korumak için yeterli yasal çerçeveler sunma sorumluluğuna sahiptir. Avrupa, vandalizme karşı etkili yasalar yoluyla korunmasına katkıda bulunmalı ve bu sitelerin korunması ve restore edilmesi için fon sağlamalı. Avrupa Birliği, Avrupa ülkelerini ekonomik ve politik olarak birleştirmek için kuruldu. Bu birlik, o ülkenin vatandaşlarının verdiği aynı değerleri ve inançları kucaklamayanları dışlamak isteyen aşırı sağ popülist partiler tarafından tehdit ediliyor. Bu insanların, çoğunlukla göçmenlerin toplumun değerleri için bir tehdit oluşturduğunu ve bu nedenle istikrar, refah ve kendi kimliğine yönelik bir tehdit olduğunu iddia ederek yapıyorlar. Bu, Avrupa projesine özgünlüğü ile meydan okuyor. Kültürel miras aracılığıyla farklılıklar keşfedilir. Mezarlıklara ve mezarlıklara yapılan çalışma ziyaretleriyle bu proje, ülkenin kültürünü, değerlerini ve inançlarını anlamaya çalışacak. Bu proje kültürel mirası teşvik ediyor ve bu nedenle sosyal ve ulusal sınırlar boyunca diyalog ve uzlaşma süreçlerini sağlıyor. Gençlik çalışanlarının kültürel mirası ve kültürel anlayışı daha iyi anlamaları yoluyla, tüm toplumun daha iyi entegrasyonu için aktif olarak azınlık gençlerin yer almasını sağlayacak.
Türklerde mezar kültürü çok geniştir. İslam öncesi ve sonrası Türkler mezarlarına değer verdi. Türklerin, Şamanizm, Maniheizm ve Budizm dinlerine inançları mezar geleneklerine yansımıştır. Bir çok devlet kuran Türk milleti, farklı mezar adetleri de içermektedir.
Anadolu’da hakimiyet kuran milletlerinde farklı mezar anlayışları mevcuttu. Pamukkale mezar yerleri Friglere aittir. Frigler, soylularını yığma toprak mezar tepeleri olan tümülüslerin yanı sıra, kayalara oydukları mezar odalarına da gömüyorlardı. Lidya yeni oluşan sosyo-ekonomik yapıyı yansıtır. Urartu’da aynı yenilikler daha çarpıcı bir biçimde kendini gösterir. Amasya’da ise Pontus Krallarının kaya mezarları mevcuttur.
Türk milletine ait dünyanın bir çok bölgesinde anıt mezarlar mevcuttur. Bunların en meşhurlarından birisi Macaristan’da bulunan Türk Şehitliğidir. Osmanlı Askeri Mezarlığı olarak da bilinen Türk Askeri Mezarlığı, Malta’nın Marsa kentinde bir mezarlıktır. Osmanlı padişahı Abdülaziz tarafından daha önce bir Müslüman mezarlığını değiştirmek üzere görevlendirilen 1873 yılları arasında inşa edilmiştir. Türkiye’den projeye katılacak olan katılımcılar, bu mezarlıkta incelemeler yapacaktır.